Ini adalah resepi kerang bakar a.k.a goreng(sebab aku guna kuali)
Bahan bahan:-
Kerang – Ikut sedap tekak nk berapa kilo
Seasoning megi (Yang orang buat masak ngn burger) - Biasanya beli sebotol
Lemon - sebiji
Serai – Sebatang
Serbuk Lada puteh - Sepeket kecik 20 sen pun cukup
Minyak - Biasanya beli sebotol..guna sikit je
SOS - Sedap guna sos bawang putih, tapi ikutla kalau nk pakai sos thai pun xpe
Cara memasaknya.
1. Basuh kerang bersih2..tips orng tua ckp kalau nk bersih guna pelepah pisang…
2. Toskan kerang
3. Panaskan Kuali dengan api dan masukkan minyak.sikit je sudah
4. kalau dh rasa ok, masukkan kerang.
5. Perah lemon kedalam kuali. Bila dah abis perah, campakkan lemon sekali dalam
kuali
6. campak serbuk lada putih sesedap rasa..jangan banyak sangat
7. Batang serai dipecahkan hujung dan celup sikit ngn minyak.
8. Batang serai yang dah diproses di campak sekali dalam kuali
9. Bubuh 2,3 titisan seasoning megi
10. tutup kuali ngn something ( biasanya aku guna tutup kukus)
11. Sekali sekala kene kacau kerang tu..kalau x nanti hangus.
12. Bila kerang dah terbukak semua, dan baud ah wangi..dah masak le tu
13. Angkat dan makan
Sekian
6. campak serbuk lada putih sesedap rasa..jangan banyak sangat
7. Batang serai dipecahkan hujung dan celup sikit ngn minyak.
8. Batang serai yang dah diproses di campak sekali dalam kuali
9. Bubuh 2,3 titisan seasoning megi
10. tutup kuali ngn something ( biasanya aku guna tutup kukus)
11. Sekali sekala kene kacau kerang tu..kalau x nanti hangus.
12. Bila kerang dah terbukak semua, dan baud ah wangi..dah masak le tu
13. Angkat dan makan
Sekian
No comments:
Post a Comment