Monday, December 14, 2015

Budak Baik Ayah

My Kids

Sunday, December 14, 2014

Dec 2014

Its been ages.. and frankly, I've been using that words more times that i would prefer to. Since my last post on this blog, there have been a lot of things happening and all in all, I can only see the best out of it.

1. Having my first child- A daughter
2. Having a second child - A son ( at the time of writing, he is still in his mother's womb- at the age of 38 weeks)

Alhamdulillah.

I would more wish more for in life other than having this two beauty in my lives.

And of course, The Queen of my Heart, she put life into my souls and love into my heart


Wednesday, February 12, 2014

Semangat Baru~

Semangat baru..New resoluti0n kata orang putih...

Mungkin aku sedikit terlewat kalau mengikut kalender (Hijrah,Masihi, Lunar..bla...bla..bla) tapi resolusi diri sebenarnya xpernah terlewat..or so i put myself to think.

Aku nk berubah..dan aku nk pastikan diri aku jadi Azam yang lebih baik, lebih bagus dan lebih hebat.

No body can change me except me and that, my friend, is a fact. So here's how its gonna work..

1. XNK tingaal SOLAT. Selama ni mudah sangat aku meninggalkan solat. mcm2 alasn aku bagi, bz keje la, schedule penuh la, seluar kotor la... But no more... i need to change, i want to change. If Isteri sy yg tercinta terbaca blog sy ni (dah berkurun kot dia x bukak)... please oo please, support me.. this is my ego speakng through my fingers cause my mouth wont say it.

2. Morning Walk. Sekarang ni aku duduk kat Taman Melawati.. Ya Rabb, indahnya taman melawati ni pepagi, hanya orang yang bangun awal je yg tau. Yg bangun kul 8 tu xyah citela..(aku juga sama kadang kadang).. so sekarang aku nk berubah..pas solat subuh aku nk morning walk..xnk joging,,,badan dah x larat nk jog..skrg is the time for morning walk.. Just walk 4 KM and breath the fresh air.. Oooo how i miss walking to the school at 6 AM in the morning.. Kampung style.Yearghhh!!!

3. xnk balik dari opis lebih lewat dari Kul 7.30.. Ya Allah, aku rasa ni la yang paling susah nk buat...Ok cop2... bukan nk kata aku rajin tapi mlas sgt nk blik awal sebab jalan jem giler kot...merangkak2 nk balik umah k... and aku bgtau korang.... i am not breed in KL... but i may be breeding in KL..kwang3..back to topic.. so i hate congested road...and that is about it.. but i do realise that i now have a sweet little baby girl and aku kesian wife aku balik keje nk jaga anak sorang2... and thats it..tanggungjawab kene pikul sama2..

 So guys..there you have it..My 3 resolution..i really hope i can make it..Ya Allah, Jauhkan la Setan malas ni dari diri hambamu yang bernama Norazam..Amin..

Ok ..see you again peeps...Salam

Tuesday, July 30, 2013

Amanah

Sejak aku kecik..sejak kecikla, meaning sejak aku mula ingt dn mula memahami, mak aku selalu tegaskan tentang satu perkara...erm...satubke...bnyak sebenarnya..tapi ni adalah salah satu yang aku nk cerita kat sini..

Tajuk cerita ni AMANAH. Amanah ni kawan2 adalah satu perkara yang sgt berat tau x. Dan amanah ni x limited dalam satu2 jenis shj. Keje tu pun amanah, makan pun  amanah, solat pun amanah tau. Dan satu jenis amanah yang sering kita terima tapi jarang kita ambil berat adalah janji.

Korang mungkin x perasan, tapi dlm perbualan harian kita, kita sering terima amanah walaupun kita x sanggup buat

A: nant kem salam kat semua ye.
B: insyaAllah ( kalau Allah mengizinkan)

Tapi bila kita jumpe semua, adakah kita menyampaikan? Ingat ye kawan2.. ini amanah..kecik tapi berat sgt..

Aku tulih ni selingan je..untuk mengingatkan aku dan kawan2

P/s: nak tulis panjang lagi tapi anak india ni duk memekak membuat kerja vandalisme tanpa ditegur mak dan ayah..orang lain aku tgk dh mula menyampah dh.. terbantut idea aku

Saturday, May 4, 2013

a tiny little thought

its been a while..hahaha.. i think ive been writing " its been a while" for few times already.

Guess i just dont have the time no more. been busy with work, living, and rearranging my life. Phew....married life huh.

Soon im becoming a father. Hopefully a good one. Nver hope to be the best  really. its just to much of a burden. A good one is just above par and i would be thankful to myself if i can even be that close to my father style o"f becoming a father"

So, InsyaAllah... All is in good hands.. I am my father's son.

Untill later

Saturday, August 4, 2012

Crumble to dust and burn down to ashes


Crumble to pieces and burn down to ashes.

I felt sad today, so sad that my tears dropped. It’s been awhile though. I felt tired, so tired that my fingers numbed. I’ve been thinking like idiots. Being laughed at, being scolded and being humiliated. For what? Happiness? Security? Now it just seems like for nothing

Aku cuba memberikan yang terbaik untuk semuanya walaupun aku tau,aku bukan yang terbaik. Ye aku juga bukan hebat, bukan idol atau inspirasi, tapi aku tetap mahukan yang terbaik. X salah mencuba kata aku pada diri sendiri. Lebih baik cuba dan gagal dari terus gagal tanpa mencuba, kata aku pada diri sendri. Tapi hari ini, aku rasa lemah. Helpless.

Tiada siapa yang mungkin faham. Kalau aku kata pada kau, kau akan kata dia salah. Kalau aku kata pada dia, dia kata aku salah.

Lebih baik aku menulis diatas kertas, atau menaip didalam Microsoft word. Tiada siapa yang akan menghukum, apatah lagi mengeluarkan kata2 sinis atas usaha aku. Mungkin lebih baik aku diam begini. Bukan untuk selamanya, sehari dua mungkin. Atau lihat nant bagaimana.

Masa depan x pernah jelas. Tiada siapa yang tahu apa dan kenapa. Tapi ape pun jawapannya, kita tetap perlu bersedia. Dan seperti itulah aku menyediakan segalanya. Cuma untuk melihat usaha aku ditertawa dan di cemuh oleh engkau yang aku cuba pertahankan.

Aku cuba bertahan, honestly. Tapi hari ini aku rasa usaha aku seperti sampah pada engkau. Bermati mati aku cuba memberi yang terbaik tapi dengan mudah kau buang ketepi.

Tak sedar ke engkau betapa aku bersengkang mata bertahan. Betapa aku menggigil menahan penat ketika engkau lena dibuai tidur. Aku x mengeluh. Bukan sebelum ini. Sekarang mungkin.

Aku cuba x memberi engkau rasa susah seperti yang aku rasa. Tapi engkau x menghargai, dan aku rasa x dihargai. Tidak walau sedikit.

Thursday, June 7, 2012

The NEXT 24 WEEKS

Badan aku rasa penat sgt, aku baring kat tilam usang dalam dilik aku. Laptop terbiar atas meja, tibe2 mata aku melihat pada selonggok buku dalam rak hitam sebelah pintu bilik air. Tergerak hati untuk membaca buku yang diberikan oleh geng2 riang ria aku. Buku " aku terima nikahnya" baru habis sampai bab 2. Dah 2 tahun buku tu diberi tapi x pernah aku sempat habis membacanya. 

Sehelai demi sehelai aku balik, menyambung bacaan aku berbulan lepas. Tiba bab persediaan perkahwinan. Mata aku terpaku pada ayat yang tertera " Rumah tangga bukan SAYA dan AWAK, tapi KITA dan KAMI. Begitu besar makna ayat yang cuma sebaris setengah itu hingga membuat aku termenung seketika.

Aku mencongak dengan jari jemari. Ada lagi hampir 24 minggu sehingga hari pernikahan aku dan khali. Mungkin lebih baik aku katakan KAMI. Ya, ada lagi hampir 24 minggu sehingga hari pernikahan kami tapi seperti masih terlalu banyak lagi perkara yang belum kami selesaikan. Rumah belum ada, barang hantaran belum lengkap, kad kahwin belum pun ditempah, Baju apatah lagi. Dan senarai in hanya akan berterusan dan berterusan. Aku terkedu bukan kerana memikirkan senarai barang yang belum siap tapi kealpaan dan kelekaan kami asyik memikirkan persediaan duniawi tapi tidak persediaan mental dan Iman.

Menjadi Suami, sudah sanggupkah aku memikul tanggungjawab sebesar itu, memikul dan menggalas setiap dosa yang dilakukan isteri, sedangkan diri dan dosa sendiri belum terampun, inikan pula mahu memikul dosa isteri.

Menjadi Imam, sudah mampukah aku melengkapkan diri dengan ilmu fardhu ain, melengkapkan waktu solat yang cuma 5 itu, menitipkan setiap bacaan dalam solat dengan sempurna?

Terkadang aku hairan, tapi aku juga kadang tersenyum dengan kehairanan ini. Ya, perkahwinan itu indah, cantik, Cinta itu fitrah, menzahirkan juga sudah ditentukan oleh Ilahi. Tapi aku masih musykil, kenapa manusia begitu bulat matanya memikirkan hari persandingan, memikirkan tetamu yang hadir, berfikir ini, berfikir itu. Sedangkan tuhan yang Esa, yang kita meminta kekita susah dan melupakan ketika senang, tidak langsung kita letakkan didalam timbang tara perkahwinan.

Bukankah tujuan perkahwinan itu indah.. Menambahkan jumlah insan yang menyembah Ilahi. Tapi, seperti yang aku katakan tadi, sudah utuhkan kita memikul cabaran itu. Ya Allah, bantulah aku....